weska


 


25 lat doświadczenia
 
 
 
 
 
 

 
 
LATO 2018 w ARTA TERME
Friuli Wenecja Julijska 
Hotel Paola di Rosa**
DLA PRZYJACIÓŁ


28.07.-04.08.2018. nr imprezy 10/2018
25.08.-01.09.2018. nr imprezy 11/2018


Hotel Paola di Rosa**  http://www.paoladirosa-arta.it/
Dom wakacyjny, znajdujący się w sąsiedztwie zgromadzenia Sióstr Służebniczek Miłosierdzia z Brescii (pielęgniarek z zawodu), jest idealnym miejscem dla osób, które chcą spędzić wakacje w spokojnym otoczeniu. Hotelik położony jest w centrum Arta Terme i kompleksu termalnego. Pokoje wyposażone są w łazienki. Do dyspozycji gości pozostaje duży ogród, a także sala z zapleczem multimedialnym. Posiłki są przyrządzane z miejscowych produktów, naturalnych i świeżych, goście mają okazję poznać regionalną kuchnię domową. Dla najmłodszych znajduje się plac zabaw. Na terenie całego obiektu jest dostęp do WiFi. 

Arta Terme – miejscowość uzdrowiskowa położona 65 km od granicy z Austrią w północno zachodniej części regionu Friuli Wenecja Julijska u podnóża Alp Karnickich. 
 
Friuli Wenecja Julijska – region w północnej części Włoch, charakteryzujący się dużą różnorodnością krajobrazową, gdyż rozciąga się od podnóży Alp po wybrzeże Adriatyku. Znakomite miejsce do wypoczynku, znajdziemy tu góry, lasy, jeziora, rzeki, antyczne miasta i morze. Pod względem kulinarnym region słynie z produkcji win, serów oraz szynki San Daniele. Region posiada burzliwą historię sięgającą czasów Starożytnego Rzymu, kształtowaną przez liczne wojny(np. atak Hunów, podbicie przez Wenecję, podporządkowanie przez Austrię, walki w czasie I wojny światowej), czego ślady możemy dostrzec po dziś dzień. 
 
Malga – to włoskie określenie gospodarstwa usytuowanego w górach, zajmującego się hodowlą krów oraz innych zwierząt, produkcją serów na miejscu w sposób tradycyjny, z dala od cywilizacji; gdybyśmy chcieli porównać malgi alpejskie do polskich warunków, to z pewnością przyszłyby nam na myśl bacówki. Do malgi udamy się specjalnym miejscowym busem, a następnie pieszo. Na miejscu odbędzie się degustacja naturalnych wyrobów z możliwością ich zakupu. 
 
Prosciutto di San Daniele – to surowa szynka o niepowtarzalnym smaku, będącej owocem tysiącletniej tradycji i otaczającego mikroklimatu. Wytwarza się ze świeżych udźców wieprzowych, wyłącznie włoskiego pochodzenia, przy udziale soli morskiej i przesuszania na świeżym powietrzu (nie stosuje się innych dodatków). Swoisty mikroklimat powstaje dzięki masom powietrza napływającym znad Adriatyku (ciepłym) i znad Alp (zimnym), co składa się na unikatowe warunków dla przesuszania mięsa trwające co najmniej 13 miesięcy. Szynka z San Daniele, jako jedyna na świecie, podobno może konkurować z szynką parmeńską. Poleca się ją spożywać z białym winem wytrawnym, bez dodatków.

Program

Dzień I – Wyjazd autokaru wg rozkładu jazdy, przyjazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja 
Po kolacji spotkanie informacyjne: omówienie wycieczek fakultatywnych oraz przyjęcie zgłoszeń i wpłat 

Dzień II-VII – Wycieczki fakultatywne w regionie, które zostaną poprawodzone przez zawodowego przewodnika alpejskiego (uprawnienia IVBV-UIAGM):
 
  • Obiad w górach – Sella Nevea, Malga Montasio ​ (30 €), 
Wśród alpejskich hal znajduje się gospodarstwo, do którego wybierzemy się pieszo. Lokalne busy górskimi drogami podwiozą nas do parkingu, z którego rozpoczniemy naszą wędrówkę. Będziemy podziwiać krajobrazy, wdychać czyste powietrze i rozkoszować się wolnością, z dala od codziennych obowiązków. Jest szansa, że zobaczymy koziorożca alpejskiego. Po osiągnięciu malgi uraczymy się posiłkiem przyrządzonym z typowych produktów pochodzących z łąk alpejskich. Będzie możliwość ich zakupu. W drodze powrotnej będziemy podziwiać jeziora Fusine, pochodzenia polodowcowego. Dolne jezioro jest położone 5 metrów niżej od Górnego.
 
  • Jezioro Sauris – Malga Cazera Razzo (30 €),
Perła alpejska na wysokości 1500 m n.p.m. otoczona malgami. Do jeziora prowadzi wąska droga w zielonej dolinie Lumiei, która przegląda się w lustrze wód jeziora zmieniających kolor w zależności od pory roku. O niemieckojęzycznych mieszkańcach Sauris mówi się, że przybyli z Austrii i do dzisiaj kultywują swoje tradycje. Udamy się do tego uroczego zakątka, by nasycić oczy tymi niezwykłymi kolorami i spożyć miejscowy posiłek składający z lokalnych, naturalnych produktów. Będziemy mijać miejscowość Pesariis, nazywana miastem zegarów, wytwarzanych od XVIII w., ale których historia sięga czasów średniowiecznych.
 
  • Wycieczka kulinarna San Daniele (30 €),
Miasteczko San Daniele jest położone na wzgórzu, w centrum przepięknego górzystego krajobrazu, uznawane za jedną z pereł Friuli Wenecji Julijskiej. Znane z hodowli pstrągów, ale przede wszystkim z produkcji włoskiej szynki prosciutto di San Daniele. Degustacji słynnej szynki będzie sprzyjać wizyta w piwnicy win regionalnych, win z Friuli cieszących się sławą na całym świecie. Produkowane są tam zarówno wina białe, jak i czerwone, ale przede wszystkim naturalnie musujące – Spumante.
Ponadto w San Daniele znajduje się jedna z najbardziej prestiżowych we Włoszech i najstarszych w regionie bibliotek: Biblioteka Guarneriana, w której przechowywane są rękopisy: codici miniati. Godne zobaczenia są także: katedra z XVIII wieku i freski w kościele Św. Antoniego Abata, stanowiące piękny przykład renesansu w regionie, tak znane, że spowodowały nadanie San Daniele przydomka Małej friulijskiej Sieny.
 
  • Spacer: Malga Cason di Lanza (30 €) 
Zaczynamy od urokliwej miejscowości Moggio, w którym znajduje się opactwo Abbazia di Moggio, pochodzące z XI w. (od 1985 r. żeński zakon klauzurowy). Dopełnienie wrażeń stanowi spacer po ścieżkach opuszczonego miasteczka-widma Moggessa di Quà. Następnie przez Pontebbę i dolinę Aupa zmierzamy do malgi Cason di Lanza, w której spożyjemy regionalny posiłek z miejscowych produktów, będzie także możliwość ich zakupu. Na naszej drodze powrotnej do Arta Terme znajdzie się Paularo, wioska z tradycyjną architekturą i niezwykłym muzeum La Mozzartina. Na całej trasie towarzyszyć nam będą piękne alpejskie widoki.
 
  • Wycieczka górska do Parku Tre Cime (30 €) 
Park przyrodniczy Tre Cime, w tłumaczeniu na język polski – Trzy Szczyty, zawdzięcza swoją nazwę spektakularnej grupie skalnej składającej się z trzech szczytów, o wysokości 2999m. Podobno nie ma sobie równych pod względem zachwycającego krajobrazu. Wbrew nazwie składa się z pięciu niezależnych turni, na które prowadzą najtrudniejsze w Dolomitach drogi wspinaczkowe. Wystrzelają one 500-metrowymi ścianami ku niebu z płaskowyżu wznoszącego się nad dolinami: Val Marzon i Val di Rimbon. My zadowolimy się urokliwym spacerem u podnóży (bez trudności technicznych, dostępnym dla każdego) i podziwianiem zapierających dech w piersiach, jedynych w swoim rodzaju, krajobrazów. Park jest wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Przyrody UNESCO. 


Dzień VIII – Śniadanie, wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach wieczornych.

Wzorem zimowych doświadczeń, będziemy kontynuować nasze wieczorne spotkania w świetlicy, podczas których uczestnicy będą się dzielić swoimi zainteresowaniami oraz przeżyciami ze wyjazdów. Zapraszamy do zabrania z sobą zdjęć, prezentacji oraz różnych materiałów. 


CENA 1850,00zł ZAWIERA: 
  • Przejazd komfortowym autokarem 
  • Zakwaterowanie: 7 noclegów 
  • Wyżywienie: 7 śniadań (bufet), 7 kolacji serwowanych czterodaniowych, w tym bufet sałatkowy i deser (napoje płatne dodatkowo),
  • Ubezpieczenie Signal Iduna KL, NW, CP, OC 
  • Opiekę pilota.
Płatne dodatkowo: 
  • Baseny termalne (6 €) 
  • Wycieczki fakultatywne 

Usługa autokarowa będzie wykonywana przez Firmę Przewozową SINDBAD
MIEJSCA ODJAZDU Katowice, Zabrze, Gliwice 

Organizator:
Biuro Turystyczne WESKA
info@weska.pl
tel.kom.: 602 736 998
tel.stacj.: 32 271 91 81
 
 
 
 
 
rezerwacja
 
 
 

Partnerzy

 
 
 

statystyki

  • online:
    0 os.
     
  • odwiedziło nas:
    124321 os.